» Uwaga! Wydarzenie w kinie Bajka: Chef Flynn - Kino Bajka
Polityka prywatności dla użytkowników serwisu internetowego Kina Bajka w Lublinie, działającego pod domenami: http://kinobajka.nazwa.pl, http://kinobajka.info, http://kinobajka.pl
Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata

Uwaga! Wydarzenie w kinie Bajka: Chef Flynn

Bohaterem fascynującego dokumentu Camerona Yatesa jest tytułowy Chef Flynn – cudowne dziecko amerykańskich kulinariów; nastolatek, który zdobył szturmem ekstremalnie wymagający świat nowojorskich restauracji. Wspierała go w tym bohaterka drugiego planu, czyli matka, której postać kieruje opowieść o spełnionym amerykańskim śnie w stronę psychologicznego thrillera. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), czy mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy.

Film dokumentalny. Reż. Cameron Yates, prod. USA 2018, czas projekcji: 82 min.

Jako dziesięciolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako trzynastolatek odbywał praktyki w znanych restauracjach, m.in. Eleven Madison Park
i Alinea. Piętnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację Gem  w Nowym Jorku.
Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak – w wielkim skrócie – przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym – nie bez wysiłku! – amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi na ekranie, niczym jego cień.
To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje.
Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), kosztach spektakularnej kariery (perfekcjonista Flynn od najmłodszych lat znajduje się pod ogromną presją) i mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy. “Chef Flynn” serwuje więc bardzo urozmaicone menu, które zaspokoi apetyty pasjonatów gotowania, poszukujących swojego miejsca młodych ludzi, a także ich nauczycieli i rodziców.

Światowa premiera filmu “Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” odbyła się w lutym 2018 podczas Sundance Film Festival zaś premiera europejska miała miejsce w ramach sekcji Kina Kulinarnego na Berlinale International Film Festival. W Polsce pokazy premierowe zaplanowane są podczas American Film Festival 23 i 27 października tego roku.

Więcej ciekawostek o Flynnie McGarrym znajdziesz pod linkami:

Reportaż TVN

Rozmowa z Flynnem McGarrym w „Wysokich Obcasach”

деньги в кредит наличными заявка на потребительский кредит потребительский кредит без справок срочный кредит без справок кредит на потребительские нужды оформить заявку на кредит онлайн кредит наличными взять кредит быстро получить онлайн кредит взять кредит наличными без справок